Информираността на клиентите и потребителите на уебсайта е от първостепенно значение за мен (Принципи на работа). Воден от това свое разбиране, изградих, поддържам и обновявам настоящата рубрика, наречена за удобство „Инфо център”.

Основната ми цел е чрез Инфо центъра да превърна уебсайта в максимално полезен източник на информация. Ще бъдат публикувани както полезни и актуални материали и статии (Процедури, Новини), така и индивидуални анализи и мнения по спорни казуси от теорията и практиката в сферата на корпоративното и дружественото право (Блог).

С цел постигането на максимално полезен ефект, към всяка от статиите, публикувани в Инфо центъра, е осигурена функционалност, даваща възможност за изпращане и публикуване на въпроси и коментари за онлайн обсъждане и изясняване на съответните теми.

По-долу е публикувана уеб форма, даваща възможност за преглед по категория на всички публикувани в Инфо центъра статии. Същата е удобен начин за потребителите да намерят интересуващата ги тема и при желание, да зададат въпрос или изпратят коментар към нея, използвайки уеб формата в края на съответната страница.

Намирането на статии, представляващи интерес за съответния потребител, може да се извърши и посредством уеб формата горе вдясно на сайта или на страницата за Търсене – чрез използването на конкретни ключови думи.